Cezayiri’in başkenti, Cezayir Kuzey Afrika’nın en büyük, Afrika’nın ise en büyük ikinci şehridir. Kentin ismi, ülkenin ismiyle aynı. Cezayir gezilecek yerler makalemizde sizler için Cezayir seyahat ve gezi rehberi hazırladım. Şehrin tüm gezmeniz ve görmeniz gereken yerlerini keşfedeceğiz. Peki Cezayir nasıl bir yer? Ne yenir ne içilir? Tam olarak nerededir, insanları nasıldır gibi Cezayir ile ilgili, gitmeden önce bilmeniz gereken her şeyi detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Seyahatinizi ve gezinizi kusursuz planlamanızı sağlayacak tüm gerekli bilgiler, internet siteleri ve uygulamaları paylaşacağım. Gitmeden ya da seyahatinizi planlamadan önce yazımı okumanızı hatta gerekli gördüğünüz yerleri not almanızı tavsiye ederim. Bu güzel Kuzey Afrika ülkesi insanımızca çok bilinmiyor. Hatta çoğu gezgin için biraz ürkütücü bile olabilir. Fakat işin aslı hiç de öyle değil. Ülke güvenle seyahat edebileceğiniz, insanı sıcak kanlı harika bir destinasyon. Özellikle Barbaros Hayrettin Paşa nedeniyle Türkleri ekstra severler. Böylelikle Eski bir Osmanlı vilayeti olan bu şehre seyahat etmek sizlere farklı bir kültürle tanışmanın yanında, bir Arap, Fransız kenti sentezini deneyimleme şansı sunacak.
Cezayir Gezilecek Yerler Önemli Konular
- Cezayir Vizesi Nasıl Alınır?
- Cezayir’de Ne Yenir, Ne İçilir?
- Cezayir Para Birimi?
- Şehir Tarihi
- Cezayir’de Gezilecek Yerler
- Kentin Görülmesi Gereken Müzeleri
- Cezayir Seyahati Öncesi Bilmesi Gerekenler
- Nerede Kalmalısınız? En İyi Cezayir Otelleri
- Cezayir Türk Konsolosluğu. Başınıza Bir Şey Gelirse Yapmanız Gerekenler
- Şehirdeki Türkler
- Cezayir’e Ucuz Uçak Bileti
- Cezayir Neredir? Ülke Haritası
- Şehirde Toplu Taşıma
- Cezayir’de Katılabileceğiniz Aktiviteler Ve Turlar
- Gece Hayatı
- Neden Cezayir’e Gitmelisiniz
Cezayir’e Vize Var mı? Cezayir Vizesi Nasıl Alınır?
Cezayir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istiyor. Peki Cezayir vizesi nasıl alınır? Cezayir Vizesini turistik ya da ticari olarak alabilirsiniz.Eğer turistik almak isterseniz daha fazla evrak sunmanız gerekiyor ve red alma olasılığınız daha yüksek. Bu sebeple Cezayir ticari vize başvurusu yapmanızı öneririm.
Ticari vize başvurusunu evraksız bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Cezayir vizesi gerekli evraklar şu şekilde 2 adet arka fonu beyaz vesikalık fotoğraf ve seyahat bitim tarihinden itibaren 6 ay geçerliliği olan pasaport. İsterseniz Cezayir vize başvurusu konusunda ben de size yardımcı olabilirim. Dolayısla Cezayir gezilecek yerler keşfetmek için seyahat amacınıza uygun vize almanız gerekiyor.
Cezayir’de Ne Yenir, Ne İçilir?
Cezayir’de ne yenir? Kuzey Afrika’nın 2. Büyük ülkesi olan Cezayir’in mutfağı da bir o kadar geniş. Yeme-içme seçenekleri arasında Cezayir mutfağına özgü Kuskus, Tajin Zitoun(Zeytinli Tavuk yemeği), Kesra(yağlı ekmek), Mhajeb( Gözleme), Dolma, Rechta(Cezayir şehriyesi) geliyor.
Bununla beraber Cezayir’de hemen hemen tüm dünya mutfaklarını bulmak mümkün. Şehir merkezinde ve bir kaç alışveriş merkezinde Türk restoranları da var. Bunlarda biri şehir merkezindeki Bosphorus restoran, diğeri ise Bob Ezzouar alış veriş merkezindeki, İstanbul restoran. Her ikisini de denemiş birisi olarak ikisini de gönül rahatlığıyla öneriyorum. Dolayısıyla Cezayir gezilecek yerleri keşfederken mideniz de bayram edecek.
Cezayir Para Birimi
Cezayir para birimi Cezayir dinarıdır. Cezayir’de para konusu biraz ilginç. Ülkede 2 tür kur kullanılıyor. Bir tanesi resmi kur, diğeri serbest piyasa kuru. Cezayir’e giderken yanınızda dolar ya da euro bulundurmanız gerekiyor. Türk lirasını Cezayir dinarına çeviremezsiniz. Eğer paranızı banka da değiştirmek isterseniz, kur daha düşüktür.
Paranızı serbest piyasada bozdurun. Nasıl bozduracağız diye düşünüyorsanız, böyle para bozan kişiler hemen havalimanında çıkış kapısında sizi bekliyor olacaklar. Bunlar güvenli midir diye düşünmeden bozdurun paranızı. Banka kurları şu şekilde, 1 Usd, 134 Dzd, 1 Euro ise, 159 Dzd, bu kurlar serbest piyasada 1 Usd, 194 Dzd, 1 Euro, 219 Dzd. Tabi bu rakamlar yazının kaleme alındığı tarihte geçerli olduğu değerler. Cezayir’de Döviz kurlarının her an değişebileceğini lütfen unutmayın.
Şehir Tarihi?
El-Dzjair yani Cezayir Arapça ada demektir. Şehri Fenikeliler kurmuştur. Kente İkosim ismini vermişlerdi. Cezayir’in yerlileri Berberi Araplardır. Punik savaşı sonrası kent Roma imparatorluğu kontrolüne girmiştir. Cezayir 1516 yılında Osmanlı kontrolüne girmiştir. Yönetim Barbaros Hayrettin Paşa’ya verilmiştir.
1830 senesinde Osmanlı Cezayir’de ayrılırken 172 cami vardı. 1862 yılında ise 48 cami kalmıştır. Bu, Osmanlı’dan sonra Cezayir’de hakimiyet sağlayan Fransa’nın nasıl bir tahribat yaptığının en açık göstergelerinden biridir. Fransa hakimiyeti 1830 yılından 1962 yılına kadar sürdü. Dolayısıyla Cezayir gezilecek yerler sizleri bekliyor.
Cezayir Gezilecek Yerler
- Botanik Hamma Bahçesi
- Şüheda Anıtı
- Keçiova Cami
- Fort of Santa Cruz
- Kraliyet Sarayı
- Timgad
- Cezayir Büyük Postane (Algiers Grand Post)
- Notre Dame Afrika Kilisesi
- Kasbah
- Yeni Yapılan Büyük Cezayir Camii
Kesin Görmeniz Gereken Müzeler
- Kasbah Uluslararası Müzesi
- Modern Sanat Müzesi
- Halk Arkeoloji Müzesi
- Cirta Müzesi
- Cezayir Güzel Sanatlar Müzesi
Cezayir Seyahati Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Cezayir, ülkeye gelenlerden herhangi bir test ya da aşı istemiyor. Bununla beraber daha evvel anlattığım gibi ülkeye giriş için Türkiye İstanbul Cezayir başkonsolosluğundan vize almanı gerekiyor. Seyahatiniz esnasında yanınızda kesinlikle Türk Lirası götürmeyin. Dolar ve Euro bulundurun. Cezayir’de ülke genelinde visa ve mastercardları rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Fakat ben hiç kredi kartımdan para çekmedim. Çünkü bankalar kuru daha önce bahsettiğim banka kurundan hesaplıyor. Bu da örneğin nakit 20 dolar ödeyeceğiniz bir hizmete 25$-30$ arası ödemenize neden oluyor. En mantıklısı nakit götürmek nakit harcamak. Cezayir’de güvenliğe gelecek olursak, yaşadığınız şehirde ne kadar rahatsanız, kentte de o şekil rahat olabilirsiniz.
Ama her zaman yurtdışında nerersi olursa olsun dikkatli olmak gerekiyor. Gece dışarı çıkarsanız, çok geç saatlerde temkinli olun. Ama yine de Cezayir gezilecek yerler bir o kadar güzel ve misafirlerini bekliyor.
Eğer Cezayir’e turistik amaçlı seyahat ediyorsanız, kalmanızı tavsiye edeceğim yer kesinlikle kent merkezidir. Böylelikle hem eğlence merkezlerine, restoranlara, kafelere ve gezilecek yerlere yakın olacaksınız. Buraya uygun fiyatlı Cezayir otel konaklaması ayarlayabileceğiniz linki bırakıyorum. Şehir merkezinde tavsiye edeceğim oteller şu şekilde: Sofitel Algiers Hamma Garden, Lamaraz Hotels, Hotel Sidi Yahya.
Fakat seyahatiniz iş amaçlı ya da fuar ziyareti içinse havaalanı bölgesinde konaklamanızı tavsiye ederim. Hatta biraz daha detaylı bölge söyleyecek olursak Bab Ezzouar bölgesi konaklama için oldukça iyi bir bölge. Buradaki oteller hem fiyat, hem güvenlik hem de temizlik açısından çok başarılı. Fuar ziyareti ya da iş amaçlı giderseniz; İbis Alger Airport, Grand Mercure Alger Airport ya da yeni açılan Marriott Bab Ezzouar otelde kalabilirsiniz. Her durumda Cezayir gezilecek yerler için bu otelleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Cezayir Türk Büyükelçiliği. Başınıza Bir Şey Gelirse Yapmanız Gerekenler
Cezayir Türk Büyükelçiliği, ülkemizi en güzel şekilde temsil ediyor. İster ticari amaçla, ister turistik amaçla şehri ziyaret etmiş olun, büyükelçiliğimizin desteğini sonuna kadar hissediyorsunuz. İş amaçlı bulunuyorsanız, firmalarla iletişim kurmanıza ya da alıcı firma listelerine ulaşmanızı sağlıyorlar.
Cezayir’de bulunduğunuz süre içerisinde başınıza bir şey gelmesi durumunda hemen büyükelçiliğimizle iletişime geçin. Tabi bu ihtimal çok oluşacak bir şey değil, çünkü Cezayir halkı Türk insanını çok seviyor. Neredeyse ülkemizde bir yere tatile gitmiş gibi hissedeceksiniz. Ama her ihtimale karşı Cezayir Türk Konsolosluğu iletişim bilgilerini öğrenin.
Cezayir Türk Konsolosluğu irtibat bilgileri:
Adres: 19, Villa Dar el-Ouard, Chemin de la Rochelle, Boulevard Colonel Bougara, Alger-16000/ Algerie
Telefon: +213 23 48 72 89 / +213 23 48 72 90 Email: ambassade.alger@mfa.gov.tr
Şehirdeki Türkler
Cezayir’de hiç de azımsanmayacak bir Türk nüfusu var. Özellikle fuar katılım ya da ziyaret amacıyla şehri ziyaret ediyorsanız, bu kadar çok Türk olduğuna ya da Türkçe konuşan Cezayirli olduğuna şaşıracaksınız. Tabi bu biraz da hoşunuza gidecek.
Cezayir’e yerleşmiş ya da orada doğmuş çok Türk’le karşılaşacaksınız. Bu yüzden oturduğunuz bir kafe de ya da restoranda bir Türk’le karşılaşırsanız şaşırmayın. Cezayir’de Arapça, Fransızca ya da Berberice insanlarla anlaşabilirsiniz. Otel ve restoranlarda İngilizce bilirler. Böylece iletişimde de bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. İşin özü Cezayir’de evinizde hissedeceksiniz. Cezayirliler hem sıcak kanlı hem de Türkleri seviyorlar.
Cezayir’e Ucuz Uçak Bileti
Cezayir’e gitmek istiyorsanız, belli bir meblağda uçak bileti ücretini gözden çıkarmalısınız. Bu sebeple sizler için en uygun fiyatlı Cezayir uçak bileti linkini buraya bırakıyorum. Online olarak en ucuz Cezayir uçak bileti araması yapabilir ve satın alabilirsiniz.Türk Hava Yolları ve Air Alger, Türkiye ve Cezayir arasında direkt uçuyorlar. Air Alger, 350$-400$ bandından başlıyor. Thy ise ortalama 550$-600$ civarında fiyatlarla uçuyor. Uygun fiyat yakalamak için 3-6 ay arası öncesinden uçak biletinizi almanızı tavsiye ederim.
Uçak bileti konusunda şöyle bir durum söz konusu. Uçak biletinizi Cezayir’deki bir seyahat acentesi üzerinden kestirirseniz, bilet daha uygun fiyata geliyor. Hatta baya uygun bir fiyat teklifi alabilirsiniz. Bu fark daha evvel bahsettiğim kur fakı sebebiyle oluşuyor.
Örneğin online olarak bir uçak bileti araması yaptınız. 600$ fiyat buldunuz. Aynı bileti Cezayir üstünden sorgulatırsanız, 100$-200$ arası daha ucuza geliyor. Tabiki bu tamamen güvenilir yöntem. Eğer bu tarz uçak bileti isterseniz aşağıdaki yorumlar kısmından ya da email ile benden de destek alabilirsiniz.
Cezayir Neredir? Ülke Haritası
Akdeniz kıyı şerindinden, Afrika’nın içlerine doğru uzanan, Kuzey Afrika’nın en büyük, Afrika’nın ise en büyük ikinci ülkesidir. Cezayir’de ülkeyle aynı isme sahip bu güzel ülkenin başkentidir.
Cezayir’in komşuları kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijer, güneybatıda Moritanya ve Mali, batıda Fas ve Batı Sahra’dır. Etnik açıdan bir İslam, Arap ve Berberi ülkesidir. Kent ülkenin hem siyasi, hem kültürel ve de ticari başşehri. Dolayısyla ülkeyi ve kenti keşfetmek için tam bir dönüm noktası.
Cezayir Haritası:
Ülke Bayrağı:
Şehirde Toplu Taşıma
Şehir toplu taşıma ve ulaşım açısında oldukça gelişmiş seviyede. Kentin neredeyse her bölgesine otobüs ve minibüs ile ulaşabilirsiniz. Metro ya da tramvay ile de şehrin büyük bir bölümünü kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. Toplu taşıma ücretleri 3$-5$ arası değişiyor.
Her ne kadar taksi ile ulaşım daha yaygınsa da daha ucuz seçenek arayanlar için toplu taşıma inanılmaz güzel. Mesela havaalanından şehir merkezine otobüs yolculuğu sadece 3$. Böylelikle Cezayir gezilecek yerler ucuza gezebilirsiniz.
Cezayir’de Katılabileceğiniz Aktiviteler Ve Turlar
Cezayir turistik açıdan aslında çok gelişmiş bir yer değil. Ancak her şehirde olduğu gibi Cezayir’de de gezilecek, keşfedilecek bir çok bölge var. Yukarıda kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerleri sıraladım.
Bu yerleri bir rehber eşliğinde ya da grup ile seyahat ederseniz, hem daha çok bilgi edinebilşr hem de ziyaretinizden daha fazla keyif alırsınız. Buraya da Cezayir’de tura katılmak isterseniz, kullanabileceğiniz linki bırakıyorum.
Ancak verimli bir tur olmasını istiyorsanız, grup halinde, önceden ayarladığınız Türkçe rehberli turlara katılmanızı tavsiye ederim. Dolayısıyla Cezayir grup turlarınızın ayarlanması konusunda da benimle iletişime geçebilirsiniz.
Gece Hayatı
Cezayir seyahat ve gezi rehberini 15 ana başlık altında listeledim. Haliyle bunların belki de en heyecanlı olan bölümüne geldik. Cezayir gece hayatı? Evet, kenti gezdiniz fakat geceleri ne yapacaksınız?
Şehir’de sizi gece hayatının doruklarına çıkaracak bir çok bar, restoran ve gece kulübü seçeneği var. Gitmenizi tavsiye edebileceğim ana yerler şu şekilde. Gece hayatı bir kaç gece kulubü ve bazı büyük zincir otellerin içerisindeki kendi kulüpleride cereyan ediyor. Bunların en önemlisi bana kalırsa Sheraton otelin gece kulübü. Şehrin biraz dışında, yarım saatlik bir taksi yolculuğuyla ulaşabilirsiniz.
Sheraton otel dışında, biraz tuhaf ama şehitler anıtının altında 1001 Gece isimli mekan gayet iyi. İçeride teknodan Cezayir yerel müziklerine kadar bir çok tür ile sabahın ilk ışıklarına kadar dans edebilirsiniz. Daha detaylı bir şekilde anlattığım Cezayir gece hayatı makalemi de burada okuyabilirsiniz.
Gece kulüplerinde hayat kadınlarına dikkat edin. Fiyatları 100$ kadardır. Ama içlerinden hırsızlar da çıkabilir. Bu tarz kadınlar neredeyse gittiğiniz her gece kulubünde olacak.
Her ne kadar genel olarak güvenli bir ülke olsa da, yurtdışına çıktığınızda her zaman ekstra dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın. Diğer gezi rehberi bloglarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Neden Cezayir’e Gitmelisiniz
Gelelim neden Cezayir’i ziyaret etmelisiniz. Aslında bu ta da tek başına bir yazı konusu ama temel olarak bahsedecek olursak. Tamamiyle farklı bir kültür. Kent için bir Arap, Osmanlı, Fransız sentezi diyebiliriz. Farklı yemekler deneyimlemek, faklı bir kültür görmek, tanımak istiyorsanız, kesinlikle Cezayir’i görün derim.
Biraz da seyahatiniz boyunca işinize yarayacağına inandığım bilgileri paylaşmak istiyorum. Öncelikle daha evvel de söylediğim gibi, yanınıza dolar ya da euro alarak gidin. Seyahatinizi ucuza getirmek adına mümkün olduğunca erken planlayın. Özellikle vize başvurunuzu son haftalara bırakmayın.
Toplu taşıma kullanmak isterseniz, tabi ki kullanın ama ben kişisel olarak taksi kullanıyorum. Yön başı 1.000 Dinar ödersiniz. Bu da yaklaşık olarak 7$-8$ civarı yapar. Paranızı dediğim yöntemle bozdurduysanız 4$-5$ eder. Böylelikle hem daha hızlı hem de daha güvenli seyahat edersiniz.
Sonuç
Cezayir gezilecek yerler sizleri tamamen başka bir dünyaya götürecek. Farklı bir kültür ve yeni bir yer görmeyi sonuna kadar deneyimleyeceksiniz. Yazımı 16 ana başlık altında topladım. Her biri Cezayir seyahatnizi kolaylaştıracak ve güzelleştirecek, bununla birlikte ülke hakkında bilmeniz gerekenleri öğreneceksiniz. Asıl amacımız olan Cezayir seyahatnizi nasıl daha ucuza getirirsiniz bunu da öğreneceksiniz. Kesinlikle şundan eminim ki bu güzel ülkeye seyahatten aşırı memnun kalacaksınız ve takrar nasıl giderimin planlarını yapacaksınız. Şimdiden iyi seyahatler dilerim.
Burcu
Mayıs 31, 2024 at 6:08 pmKahvaltılık yokmuş. Zeytini peyniri kötüymüş. Siyah çay yokmuş. Bunlar doğru mu? Ne götürelim yiyecek olarak.
admin
Ağustos 4, 2024 at 3:12 pmKahvaltı çok iyi değil, imkanınız varsa götürün, bir de kalacağınız yere bağlı, zincir otellerin kahvaltıları fena değildir.